top of page

HANDIGE TOOLS

Moodboards

Createtubless

Creatubless is een platform waar kinderen en tieners hun kunstwerkjes op kunnen plaatsen. Daarnaast kan je ook de werken van anderen bekijken. Dit kan dus een inspiratiebron zijn maar het geeft leerlingen die geïnteresseerd zijn een platform om hun werkjes te delen. De website is in het Engels dus de leerlingen zullen wat hulp nodig hebben van een ouder of leerkracht om hiermee aan de slag te gaan.

Gomoodboard

Met Gomoodboard kan je online moodboards maken zonder een account. Zolang je de link hebt kan je je moodboard bewerken en delen met anderen.

 

Padlet

Padlet is een online tool en app (iOS en Android) waarmee je prikborden kan maken. Hierop kan je zowel tekst als beeld plaatsen. Daarnaast kunnen andere ook meewerken aan het prikbord. Je kan een QR-code opvragen of de link doorsturen. Padlet kan dus prima gebruikt worden tijdens groepswerken. Als je klaar bent met je moodboard kan je het zelfs downloaden als afbeelding of pdf-bestand.

 

Pinterest

Pinterest is een grote online beeldbank waar je beelden kan zoeken en verzamelen op een soort van online moodboards. Meerdere mensen kunnen tegelijk aan één bord werken.

 

Pic Collage

Pic Collage is een app (iOS en Android) waarmee je collages kan maken op je smartphone of tablet. In totaal heb je hiervoor drie opties. Je kan volledig vrij je collage maken. Dan kies je zelf waar je de foto’s plaatst. Verder kan je een grid gebruiken waarbij de plaatsing van je foto’s al bepaald is. Voor de derde optie heb je een template. Deze is gelijkaardig aan een grid maar is aangevuld met een thema.

 

Symbaloo

Met Symbaloo kan je verschillende weblinks opslaan in een soort van moodboard. Leerlingen kunnen het gebruiken om hun links terug te vinden maar als leerkracht kan je ook een symbaloo maken met links voor je leerlingen.

Daarnaast kan je ook lesplannen maken, dit zijn een soort van interactieve presentaties.

Foto en video

Cardboard Camera

Cardboard Camera is een gratis app (Android en iOS) waarmee je 360 graden foto's kan maken. Je kan ervoor kiezen om dit met of zonder geluid te doen. Bij de app hoort ook een andere app 'Cardboard'. Hiermee kan je je smartphone afstellen voor een cardboard-bril. Een cardboardbril is een kartonnen bril waar je je smartphone in kan steken. Op deze manier maak je je eigen Virtual Reality bril. Zo kan je dus foto's maken die je met de bril kan bekijken alsof je ter plekke staat.

Dit kan een leuke oefening zijn in de klas voor een les rond virtual reality. Een cardboard-bril kan je online vinden vanaf 5 euro.

 

Fotobewerken.eu

Fotobewerken.eu is een eenvoudige online tool waar je foto’s mee kan bewerken. De bewerkingsopties zijn zeer simpel zoals de foto bijsnijden en de helderheid en het contrast aanpassen. Na het bewerken kan je je foto opslaan en downloaden in jpg formaat.

 

Magisto

Magisto is een online tool die grotendeels gratis is. Met Magisto kan je heel eenvoudig filmpjes maken aangezien de tool al het werk doet. Je selecteert je beelden (foto’s en filmpjes), je kiest een stijl en je kiest een soundtrack. De tool doet de rest.

 

MonkeyJam

MonkeyJam is een gratis, eenvoudig programma voor op de computer/laptop waarmee je kleine stop motion/animatie filmpjes kan maken. Je hebt hier ook een webcam voor nodig.

 

Picsart

Picsart is een grotendeels gratis app (Android en iOs) en site waarmee je foto’s op je smartphone kan bewerken, collages kan maken en kleine tekeningen. Deze app heeft heel veel mogelijkheden maar werkt zeer traag op oudere smartphones.

 

Powtoon

Powtoon is een online tool en app (iOS en Android) waar je eenvoudige filmpjes mee kan maken. De filmpjes lijken een beetje op geanimeerde presentaties, waardoor de tool dus ook geschikt voor presentaties.

 

YouTube editor

YouTube editor is een online tool van YouTube waarmee je filmpjes kan monteren. Hiervoor heb je wel een account nodig aangezien je de beelden eerst moet uploaden. Verder heb je ook een databank met filmpjes en muziek die je mag gebruiken. De opties om te monteren zijn eerder beperkt maar je hebt voldoende mogelijkheden om toch een leuk filmpje te maken.

 

GIMP (voor gevorderden)

Als leerlingen meer willen leren over foto’s bewerken kan je hen het gratis programma GIMP aanraden. Het heeft veel functies die je ook in Photoshop terugvindt. Dit programma is niet eenvoudig om te gebruiken en vergt de nodige studie om er goed mee overweg te kunnen.

Kunstinitiatie

Educaplay

Educaplay is een online tool waarmee je oefeningen kan maken. Je kan kiezen uit verschillende soorten oefeningen die je zelf kan invullen. Je kan dus kunstgerelateerde oefeningen maken. Daarnaast kan je ook de oefeningen van andere gebruikers bekijken en gebruiken.

 

Google Arts & Culture

Google Arts & Culture is zowel een online tool als een app (iOS en Android). Je vindt er een grote databank over kunst en cultuur en informatie over allerlei musea en kunstprojecten van over heel de wereld. Daarnaast kan je voor sommige musea ook een virtuele rondleiding volgen in de vorm van Google streetview.

 

Kahoot

Kahoot is een online tool waarmee je een eenvoudige quiz in elkaar kan steken. Elke vraag kun je aanvullen met een filmpje of een foto. Daarnaast kan je zelf instellen hoeveel tijd de leerlingen krijgen om de vraag te beantwoorden. De leerlingen gebruiken hun smartphone of een tablet om deel te nemen aan de quiz. Nadat iedereen de vraag heeft beantwoord (via multiple choice) wordt het antwoord getoond.

Presenteren

Canva

Canva is een online tool en app (iOS en Android) die grotendeels gratis is. Met de tool kan je presentaties maken die je online kan bekijken of downloaden in verschillende formaten als jpg, png of pdf. De tool biedt verschillende templates aan en er zijn veel mogelijkheden waarmee je je presentatie kan bewerken. Daarnaast kan je er ook posters, kaartjes, infographics, facebook-omslagen en allerlei andere zaken mee maken.

 

Emaze

Emaze is een grotendeels gratis presentatietool. Naast presentaties kan ook je kleine websites, wenskaarten en spelletjes maken. De presentaties kunnen enkel online bekeken worden. Om ze te downloaden moet je betalen. Het programma zelf of de presentaties offline afspelen is wel gratis.

 

Nearpod

Nearpod is een online tool en app (iOS en Android) waarmee je interactieve presentaties kan maken. Je kan verschillende opdrachten in je presentatie verwerken van quizvragen tot pols of tekenopdrachten. De leerlingen kunnen de presentatie volgen op een tablet, smartphone of andere computer. Ze moeten hiervoor enkel de code van de presentatie invoegen op de site van Nearpod. Als leerkracht krijg je de antwoorden van de leerlingen te zien en deze kan je rechtstreeks in de presentatie verwerken.

 

Powtoon

Powtoon is een online tool en app (iOS en Android) waar je eenvoudige filmpjes mee kan maken. De filmpjes lijken een beetje op geanimeerde presentaties en de tool is dus ook geschikt om de leerlingen zelf video's te laten maken.

 

Prezi

Prezi is een gratis online presentatietool. Je kan de presentaties enkel online afspelen.

Digitaal tekenen

2D

 

AutoDraw

Autodraw is een eenvoudige online tool waarmee je kan tekenen. De tool heeft enkele basis opties zoals tekenen, opvullen en vormen plaatsen. De kleuren die je kan gebruiken zijn zeer beperkt. De tool heeft echter wel een leuke optie namelijk ‘AutoDraw’. Daarmee teken je iets en de tool geeft je opties van wat je mogelijk wou tekenen. Je kan je tekening als je klaar bent eenvoudig delen of downloaden als een png-bestand.

 

DeviantArt muro

DeviantArt muro is een online tekenprogramma van de website DeviantArt. DeviantArt is een platform waar amateurkunstenaars hun werk online plaatsen. Het tekenprogramma is eenvoudig om mee te werken en zelfs zonder account heb je redelijk veel mogelijkheden. Je hebt verschillende soorten tekentools en je kan met lagen werken. Zonder account kan je wel geen foto's in je tekening uploaden. Je kan je tekeningen ook niet online opslaan maar je kan nog wel je tekening downloaden door op je linkermuisknop te drukken.

 

Sketchpad

Sketchpad is een online tekenprogramma met verschillende mogelijkheden. Zo heb je verschillende tools om mee te tekenen en je kan in lagen werken. Je kan ook foto’s verwerken in het programma.

Indien je het programma wil gebruiken met al de opties zullen de leerlingen een account moeten aanmaken. Dit is gratis, maar let er wel op dat de leerlingen hun juiste geboortedatum opgeven. Zo zullen ze de afbeeldingen die gelabeld zijn als 'mature content' niet te zien krijgen indien ze jonger zijn dan 18.

 

Quick, Draw!

Quick, Draw! with Google is een leuke online tool waarmee je ineens vakoverschrijdend kan werken. Het is en online pictionary spel waarbij de computer raadt wat je aan het tekenen bent. het spel is in het Engels dus leerlingen hebben hier wel een basiskennis van nodig. Dit kan natuurlijk ook een leuke manier zijn om hun Engelse woordenschat nog eens op te frissen.

Autodesk Sketchbook 

Autodesk Sketchbook is een gratis tekenprogramma en app (iOS en Android) met verschillende tools om mee te werken. Zo heb je verschillende mogelijkheden om te tekenen en kan je ook in lagen werken.

Adobe Photoshop Sketch 

Adobe Photoshop Sketch is een gratis app (iOS en Android) waarmee je tekeningen kunst maken met behulp van natuurlijke tekentools zoals potloden, markeerders, pennen en waterverfpenselen voor het verkrijgen van alle structuren en effecten die je op papier ook zou verkrijgen. 

De leerlingen moeten zich wel registreren of inloggen om deze app te gebruiken.

3D

 

LandscapAR

LandscapAR is een gratis app (Android) waarmee je tekeningen van een landschap kan omzetten naar een driedimensionaal beeld. Door hoogtelijnen te tekenen geef je aan waar er heuvels of bergen zijn. De app doet de rest. Door voorzichtig te bewegen met je smartphone kan je de verschillende aanzichten van je landschap bekijken.

 

Autodesk Tinkercad

Tinkercad is een gratis online programma waarmee je objecten kan maken in 3D. Het vergt enige training om er mee overweg te kunnen maar het programma is redelijk eenvoudig. Het programma biedt zelf enkele oefening aan die je helpen het onder de knie te krijgen.

bottom of page